Yhdistyksen 50-vuotisjuhlat 23.8.2018

ULPU:n 50-vuotisjuhlia vietettiin Katajanokan Kasinolla 23.8.2018. Vuosijuhlaan kerääntyi yhteen noin 70 ulpulaista vuosikymmenten varrelta. Tässä juhlassa ulpulaisten puolisot olivat kerrankin itse puolison roolissa.

Tervetulopuheessaan puheenjohtaja Hilkka Heimonen valotti yhdistyksen perustamisaikoja seuraavasti:
”Kun ulkoasiainhallinon virkamiesten puolisot Flooran päivänä, 13. toukokuuta 50 vuotta sitten perustivat yhdistyksen, maailma oli toisenlainen kuin nyt. Tuohon aikaan ns. rouvasyhdistykset olivat yleisiä. Oli arkkitehtien, juristien, rakennusmestareiden jne. rouvien yhdistyksiä. Miksei siis myös diplomaattien rouvilla olisi omaansa. Tuolloin diplomaattikunta oli hyvin miehinen. Alusta asti oli selvää, että kyseessä ei olisi vain kahvikutsuja järjestävä keskustelukerho. Ulkoasiainhallinnossa oli ilmennyt melkoisesti parannusta vaativia seikkoja, jotka usein koskivat nimenomaan virkamiehen perhettä ja puolisoa. Yleinen vitsi olikin, että diplomaatin oli parasta naida rikkaasta suvusta, jotta kristallit, pöytähopeat, astiastot ja kodin kalusteet tulisivat häälahjoina ja jotta puoliso olisi koulutettu ja puhuisi vieraita kieliä. Kun näin ei tietenkään kaikkien kohdalla käynyt, ryhtyivät puolisot ajamaan tasavertaisia olosuhteita kaikille.

Niinpä nuo rouvat, Hanna Vanamon johdolla, ryhtyivät tuumasta toimeen ja perustivat yhdistyksen vuonna 1968 – kaksi vuotta ennen virkamiesten oman yhdistyksen perustamista. Jo seuraavana vuonna oltiinkin valmiina viemään ulkoasiainhallinnon kehittämistyöryhmälle esitys erinäisten parannusten tekemiseksi. Esitys sisälsi mm. muuttorahan jokaisen muuton yhteydessä, asunnon välityspalkkion korvaamisen, vähintään 25% vuokrakorvauksen maksamisen, peruskaluston hankkimisen, lasten koulunkäynnin korvaamisen, kotilomien maksamisen joka toinen vuosi, edustusrahaa kaikille virkamiehille, kielten opiskelun kustantamisen sekä virkamiehelle, että hänen rouvalleen, kotiapulaisen edestakaisen matkan kustantamisen joka toinen vuosi ja korvauksen rouvan suorittamasta edustuksesta. Näiden korvattavuudet ovat nyt jo vuosia olleet itsestäänselvyyksiä virkamiehillemme, paitsi korvaus rouvan suorittamasta edustuksesta.

Vuosien mittaan yhä useampi puoliso oli korkeasti koulutettu ja loi omaa uraansa. Lähtö ulkomaille virkamiehen puolisona merkitsi valtavaa uhrausta ennen kaikkea eläkekertymän suhteen. Kovalla työllä saimme ULPUn ajamana luoduksi järjestelmän erityiskorvauksesta. Sen tasokorotuksista tosin käydään jatkuvia neuvotteluja.”

Onnittelutervehdyksen omasta ja puolisonsa, ulkoministeri Timo Soinin puolesta juhlaan toi rouva Tiina Soini.

Juhlapuheen piti ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen, joka muistutti ULPU:n olemassaolon perustasta. Ulkopuolisten voi olla vaikea hahmottaa, mihin ministeriön henkilöstön puolisoista koostuvaa yhdistystä tarvitaan 2018. Ulkoministeriö vaikuttaa työantajana työntekijöiden, heidän puolisoidensa ja perheidensä elämään aivan eri tavalla kuin tavalliset suomalaiset työnantajat tai esimerkiksi muut ministeriöt. Ulkomaankomennuksilla puolisot ja perheet asuvat asemamaassa täysipäiväisesti ilman niitä palveluita ja turvaverkkoja, jotka Suomessa on saatavilla. Yksi nouseva ongelma sekä työntekijöiden että perheiden kannalta on kehittyvien maiden suurkaupunkien saasteisuus. Saasteiden vaikutusta voidaan lievittää esim. virkistysmatkoilla tai toimikausia lyhentämällä.

Maittavan illallisen lomassa muistettiin kiitoksin entisiä puheenjohtajia, jotka ovat vuorollaan edistäneet puolisoiden asemaa. Juhlassa kukitettiin Sirpa Wihtol, Ebba Michelsson, Eva Leino, Pia Kaikonen, Eija Pulkkinen, Ritva Murto, Jaana Similä, Teija Norvanto, Jorma Kotkajärvi, Inkeri Karanko ja Hilkka Heimonen. Erityisistä ansioista ULPU:n hyväksi muistettiin kukkasella Marianne Repoa, Ermi Kirilo-Koposta sekä Ulla Blombergia.

Onnistuneen vuosijuhlan järjestelyistä vastasi Angela Jorzikin johtama juhlatoimikunta, johon kuuluivat Eva Torstila, Satu Kuosmanen, Jaana Similä ja Irmeli Oinonen. Myös istuvan hallituksen jäsenet osallistuivat järjestelyihin kukin omalla roolillaan. Onnistuneen juhlan luovat kuitenkin aina osallistujat – kiitos kaikille mukana olleille!

Lisää mukavia historian hetkiä on luvassa ensi vuonna, kun ULPU:n historiankirjoitus alkaa ministeriön oman historioitsijan Jukka Pekkarisen toimesta.

Satu Mäki-Lassila

  • Luotu .