Skip to main content

Muistokirjoitus | Sirkka Lassila

Toimittaja, tietokirjailija Sirkka Lassila (o.s. Pesari) kuoli 86-vuotiaana vaikeaan sairauteen 4. tammikuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt Somerolla 29. heinäkuuta 1929.

Lassila vietti pääosan lapsuus- ja kouluvuosistaan Sysmässä. Kielen ja kirjallisuuden opinnot toivat hänet Helsingin yliopistoon. Lassila valmistui maisteriksi 1957.

Opiskeluvuosien tuttavuus, Seura-lehden toimittaja Kirsti Keskinen (myöh. Lyytikäinen) houkutteli toimittajahaaveita elätelleen Lassilan toimittajaharjoittelijaksi vuonna 1953 samaan lehteen. Myöhemmin hän työskenteli Kuva-Postin toimittajana.

Avioituminen diplomaattiuran alussa olleen Antti Lassilan kanssa muutti urasuunnitelmia.

Ensimmäinen yhteinen ulkomaan toimipiste oli Köln vuonna 1963. Sen jälkeen Lassilat edustivat Suomea neljännesvuosisadan ajan Lontoossa, Roomassa, Bonnissa, pääkonsuliparina New Yorkissa sekä suurlähettiläsparina Tripolissa ja Maltalla, Riiassa ja Ateenassa.

Edustamisesta ja Suomen maakuvan rakentamisesta tuli eräs Sirkka Lassilan tärkeistä elämäntehtävistä. Hän itse näki roolinsa ”hyvin tapojen ammattilaisena” korostaen puolisoiden merkitystä ulkomailla.

Sanavalmis ja huumorintajuinen Lassila sai 1970-luvun alussa tehtäväkseen Ulkoasianhallinnon Rouvat ry:n toimeksiannosta laatia protokolla- ja käytösoppaan eli Rouvasväen käsikirjan. Siitä tuli uraauurtava perusteos ulkomaan edustamiseen.

Lassila oli mukana vuonna 1968 perustamassa puolisoyhdistystä ja toimi sen puheenjohtajana 1979–1980.

Kirjasta alkoi Lassilan tie tapakirjailijana. Myöhemmin syntyi kolme käytöskirjaa, joista Uuden käytöksen kultaisen kirjan (WSOY) kahdesta laitoksesta on otettu kaikkiaan 22 painosta. Lassilan osaamiselle ja sosiaalisille taidoille oli kysyntää.

Tapaseura ry:n perustava kokous pidettiin Lassilan kotona lokakuussa 1996. Lassila toimi vuosina 1979–1985 Euroopan Kulttuurisäätiön Suomen osaston sihteerinä, ja hänen aikanaan liikkeelle saatettiin säätiön toimesta Arktisen Keskuksen eli Arktikumin toteuttaminen.

Vaikka pysyvä toimittajatyö jäi, ei Lassila jättänyt kirjoittamista. Hän piti Helsingin Sanomissa muutaman vuoden suosittua Vastaantulijoita-palstaa ja nousi kansalliseen tietoisuuteen myös läheisen toimittajakollegan, samassa lehdessä työskennelleen Pirkko Kolben eli Piin pakinoiden Lukija Sysmästä -hahmona.

Kirjoittaminen jatkui myös maailmalla, ja Lassilan matkapäiväkirjat Viides Avenue, Rooman kukkulat sekä Kulkurin valssi Toscanassa osoittavat laajaa kulttuurihistoriallista osaamista. Vielä viime kesänä ilmestyi sarjaan teos Reinin kultaa.

Kun diplomaattivaihe päättyi 1997, Lassila palasi aktiivielämään Suomeen. Hän osallistui ahkerasti Helsingin ja kesäpaikkakunta Sysmän yhdistys- ja kulttuurielämään.

Vuonna 2000 Lassila sai ”Kirjallisuuden sahtipalkinnon” ja hänet valittiin Sysmän Lintaksi 2006.

Kirjoittanut Laura Kolbe, Kuva Matti Ulander
Kirjoitus julkaistu verkkosivuillamme omaisten luvalla